Warning: filemtime(): stat failed for /web/webpont.com/vasassc/img/hirkepek/20180909_03.jpg in /web/webpont.com/vasassc/html/hirek/hir.html on line 22
Jenkei András2018.09.09. | Atlétika

Vasárnap kora délelőtt a Wizz Air Budapest Félmaraton keretén belül rendezték meg az idei esztendő országos bajnokságát a 21,1 kilométeres távon, ahol Jenkei Péter ezüstérmes lett.

A verseny szervezői a némileg szokatlan, reggel 8 órás időpontban határozták meg a rajtidőpontot, amire a korábbi évek tapasztalatai, a meleg időjárási viszonyok szolgáltattak okot. Utólag pedig azt is megállapíthatjuk, hogy jó döntést hoztak, hiszen a start időpontjában még jóval 20°C alatt volt a hőmérséklet, ami fél tízig, a mezőny első harmadának célba érkezéséig nem is emelkedett olyan mértékben, hogy visszavetette volna a teljesítményeket.

A budapesti fejlesztések okán a helyszín is változott, így dél-Budán, az ELTE Lágymányosi Campusának közelében, a Pázmány Péter sétányon kapott helyet a rajt és a cél is, a két végpont között pedig a 12 ezer induló a rakpartok vonalvezetését követve megjárta, az Árpád hidat, a Margitszigetet és a Szabadság hidat is.

A mezőnyben ott voltak a Vasas távfutói, bár a férfiak közül hiányzott a sérült-beteg Molnár Ákos, akinek távolléte biztos csapatéremtől fosztotta meg a Vasast...

A rajt után Jenkei Péter az élmezőnyben helyezkedett, az öt kilométeres mérőponthoz hatodmagával érkezett. Onnantól azonban a kenyai illetőségű Mathew Kosgei ellépett magyar riválisaitól, és végül meg is nyerte a versenyt, természetesen a magyar bajnoki sorrendbe nem számított be az eredménye.

10 km után már három tagúra fogyatkozott a magyar élboly, de elégedettségünkre a vasasos fiú tartotta pozícióját, sőt a Margitszigetet elhagyva már csak BEAC-os ellenfelével, Csere Gáspárral maradtak elöl.

Közel húsz kilométerig fej-fej mellett haladtak, ám a Szabadság hídra felfutva a riói olimpiát is megjárt riválisa némi előnyre tett szert, amit aztán a célig hátra lévő bő egy kilométeren meg is őrzött. Jenkei Péter azonban egyáltalán nem búslakodott, hiszen bő egy perccel megjavította eddigi legjobb idejét, ami mindenképpen jó előjel az egy hónap múlva sorra  kerülő maraton bajnokság előtt.

Szépen helytállt a női mezőnyben Móczó Zsanett is, aki eddigi legjobbjától alig néhány másodperccel elmaradva nyolcadikként ért célba.

Eredmények:
Félmaraton Országos Bajnokság - 2018.09.09. - Budapest

férfi felnőtt:
  2. Jenkei Péter 1:07.29
14. Balázs Levente 1:13.28

női felnőtt:
  8. Móczó Zsanett 1:21.54


Hirdetések