Sportágaink

Jégkorong történet

A Vasas SC egyesületének palettája 2010 májusában jégkorong szakosztállyal bővült. Az ezt megelőző évben a jégkorongcsapat együttműködési megállapodás keretében viselte a Vasas nevet. A piros-kékekkel így partnerségre lépő klub, a Budapest Stars 2001-ben alakult, amellyel új korszak kezdődött a magyar jégkorongsportban. A klub az alapítását követő három évben az ország egyik legeredményesebb utánpótlásbázisát hozta létre, több száz utánpótlás játékos látogatta az edzéseket az ország egyik legkiválóbb jégcsarnokában, a Jégpalotában.

A sikeres utánpótlás-nevelő munka idővel megkövetelte, hogy a klub felnőtt csapattal is rendelkezzen, ezért 2008-ban Budapest Stars néven a felnőtt bajnokságban is indított csapatot. A vezetők törekvéseit hamar siker követte, hiszen a csapat a második szezonban (2009/10) megnyerte a magyar-román közös rendezésű MOL Liga versenysorozatot. A csapat többnyire fiatal magyar sportolókra építve volt eredményes a ligában.

A 2010/11-es szezont megelőzően a klub szerkezeti váltáson esett át, és az új szezonban már Vasas Hockey Club (VHC) néven szerepelt az együttes. Időközben a magyar jégkorong emblematikus egyénisége, Szuper Levente is csatlakozott a Vasas-családhoz szakosztály-igazgatóként, akinek irányításával igyekszik a szakosztály minél több tehetséget kinevelni.

A 2011/12-es szezontól a Vasas SC csak utánpótlás szinten szerepeltet csapatokat, az U20-as valamint az U18-as korosztály a hazai megméretések mellett hétről-hétről az EBEL kistestvéreinek számító utánpótlás osztrák ligákban (EBYSL, EBJL) is szerepel. Csapataink a korosztályos bajnokságok élmezőnyeinek tagjai, U18-as csapatunk a 2014/15-ös, U20-as gárdánk a 2016/17-os szezonban játszott bajnoki döntőt. Játékosaink a korosztályos válogatottakban is bizonyítanak.

Klubunk női jégkorong-csapatot is versenyeztetett, amely gyakorlatilag megalakulása után rögvest nagy sikert ért el: megnyerte a 2012/13-as bajnokságot. A sikert ezüstérem követte, a Vasas egyértelműen meghatározó tagja volt a női jégkorongmezőnynek ebben a két idényben. Egyesületünk hosszú távú tervei között szerepel a női szakág újraszervezése.

A Vasas SC jégkorong szakosztálya a szisztematikus építkezés során folyamatosan erősíti szakmai stábját, Szuper Levente mellett az újkori magyar jégkorongsport további meghatározó alakjai, így Horváth András, Peterdi Imre és Ladányi Balázs is a klub sikereiért dolgozik, így mondhatjuk, hogy az ország egyik legerősebb szakmai állományával rendelkezik a Vasas.

A 250 gyermeket és fiatalt versenyeztető és felkészítő klub eltökélt szándéka, hogy saját utánpótlására támaszkodva, meglévő szakmai potenciálját kihasználva megteremtse a felnőtt bajnokságban való tartós szereplés alapjait. Ebben nyújt nagy segítséget, hogy az edzéseknek és a hazai mérkőzéseknek helyt adó káposztásmegyeri jégcsarnok 2017 őszén a Vasas üzemeltetésébe került, és Vasas Jégcentrum néven működik tovább.