Sportágaink

Természetbarát - Történet

Szakosztályunk weboldala itt érhető el: http://vasas-termeszet.atw.hu/

A Vasas-turisták a magyar turizmus történetében is jelentős szerepet játszottak. Ők fedezték fel például a Vasas-szakadékot. Emlékműveket emeltek kiemelkedő természetjáró személyek emlékére, így ma is létezik Lenkó Ede emlékmű Sikároson és Szántó Gyula emlékmű a János-hegyi-nyeregben. 

A Vasas-hagyományok őrzése mellett nyitottak vagyunk az új idők kihívásaira is, nagyon széles a választékunk! Túrákat szervezünk idősek és fiatalok számára itthon és külföldön. Különbusszal megyünk külföldre, a környező országokba egynapos és több napos alkalmak során. Minősítő és jelvényszerző túrákon Magyarország egész területét bejárjuk. Ezek is részben egynaposak, de a távoli tájegységekbe több napos túrákat szervezünk. Lehetőségeinkhez mérten vízi és kerékpáros túrákat is teljesítettünk. Sétatúráink (6-10 km) minden szerdán és vasárnap 9 órakor indulnak a Széll Kálmán térről a Budai hegyekbe. Vannak csak városnéző túráink is egyébként. Téli klubestjeinken videofilmes vagy diavetítéses beszámolókat tartunk korábbi túráinkról.

Jelmondatunk az „Ép testben ép lélek”, hogy a túra ne csak a testnek, hanem a léleknek is adjon valamit. 

1999-ben elindítottuk és azóta minden évben megrendezzük a Vasas 25 és Vasas Maraton teljesítménytúrákat. Ez a teljesítménytúra 2006-ban a „Hazai legjobb teljesítménytúra” kitüntetés ezüst fokozatát kapta. 

A fiatalok szeretik az országosan meghirdetett értékmentő túramozgalmainkat, ami a következők: Pálos kolostorok Magyarországon, Szentkutak Magyarországon, Templomromok a Dunán innen, Templomromok a Dunán túl, Zsidó Emlékhelyek Magyarországon, Protestáns Gályarab Prédikátorok Emlékezete Magyarországon, További templomromok Magyarországon. A sorozat célja nemzeti kulturális örökségünk mentése azáltal, hogy ráirányítjuk a figyelmet egy-egy elhanyagolt területre. A sorozat 2002-ben indult a Pálos kolostorok Magyarországon túramozgalommal, amit a többi követett és végül a „Nemzeti Kincseink” fogta össze a mozgalmakat. Aki a hétből négy mozgalmat teljesít alapfokon, az megkapja a Nemzeti Kincseink kupa I. fokozatát, aki pedig minden mozgalom minden fokozatát teljesíti, a II. fokozatot. 

Programfüzetünk negyedévenként jelenik meg és a részletes túrakiírásokat tartalmazza. 

Szakosztályunk weboldala: http://www.vasas-plusz.fw.hu 
Szakosztályvezető: Dani László (Telefon: +36-1/395-2961 
A Nemzeti Kincseink sorozat szervezője: dr. Fabók Julianna (+36-1/369-3185, fabokjulianna@t-online.hu)